Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

Rozvíjí logické myšlení a vyprávěcí schopnosti, říká o Nešťourej se v nose! klinický logoped

Otázka toho pravého stylu (ne)výchovy budoucích generací je ve společnosti momentálně aktuálnější a diskutovanější než kdykoliv předtím. Ať už odborníci nebo rodiče, všichni mají tendence toto téma bohatě komentovat a prosazovat svůj, podle nich právě ten ideální, přístup. Ale na čí straně je pravda?

 

První velká skupina zastává názor, že děti je třeba vychovávat, formovat a vést, a ta druhá prosazuje tzv. volnější styl výchovy s dostatkem prostoru k samostatnému rozvoji a seberealizaci.  Jakožto klinický logoped nemohu jinak než se, s odkazem na vývoj řeči, přiklánět k té první. Hned vám vysvětlím proč.

 

Dítě napodobuje a potřebuje podnětné prostředí

Každé dítě prochází ve svém řečovém vývoji obdobím pudového žvatlání, které by kolem 6. - 8. měsíce věku mělo volně přecházet ve žvatlání napodobivé. Kromě normálního intelektu, nepoškozené centrální nervové soustavy, normálního sluchu a vrozeného nadání pro jazyk je pro správný vývoj řeči velmi důležité také adekvátní, tj. podnětné, sociální prostředí. Dítě je pozorovatelem svého okolí a hojně napodobuje to, co slyší a vidí. Dle mého názoru nestačí dát dětem pouze onen správný vzor a spoléhat na jejich dokonalou schopnost nápodoby, avšak je zapotřebí vytvářet pro ně podněty a modelové situace, zprostředkovat jim bohatou zkušenost. A jak nejlépe toto provést než zábavně, a vlastně tak trochu nenápadně, formou hry!

 

Rozvíjí se představivost a logické myšlení

Přirozený instinkt rodiče, kterému záleží na tom, jakého člověka vychová ze svého potomka, a důvtip vedl Taťánu le Moigne při vytváření hry Nešťourej se v nose! aneb Etiketa pro děti, která je zcela výjimečnou deskovou hrou na našem trhu. Při hře nejde jen o osvojení si základů etikety, ale rozvíjí se i představivost a logické myšlení dítěte, dále pak jeho vyprávěcí schopnosti, pojmenování, zrakové vnímání a jemná motorika. V ambulanci klinické logopedie lze hru velmi dobře využít i při upevňování a automatizaci správné výslovnosti.

Při hře zapojte fantazii, schovejte kartičky do punčochy

Při opakovaném používání doporučuji zapojit vaši fantazii a způsob hry obměňovat. Karty s otázkami můžete dětem např. poschovávat po místnosti, uzavřít je jednotlivě do plastových dóz nebo papírových krabiček a obálek, tahat je z punčochy nebo kouzelné čepice, losovat je, použít rozpočítávadlo nebo je udělovat za splněný úkol. Ačkoliv je tato hra určena dětem ve věku od 3 do 7 let, musím konstatovat, že své uplatnění v mé ambulanci nalezla i u dětí školního věku, kterým osvěžení si základů etikety rozhodně neuškodilo. Ba naopak.

Velmi bych si přála, aby na našem trhu bylo více takových kvalitních her jakou je Nešťourej se v nose!, a ve společnosti více rodičů, kteří ji svým dětem pořídí, a co víc, najdou si čas si ji s nimi zahrát!

Autorkou článku i fotografií přímo z praxe je Mgr. Lucie Minarčíková, klinický logoped s působištěm v Oblastní nemocnici Kolín, a. s.