Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

K slušnému chování přivede děti hra

Pravděpodobně znáte situace z restaurace, které nejsou příjemné vám ani okolí. Děti pobíháním ohrožují sebe i okolí, křikem či neutišitelným pláčem obtěžují ostatní, kopají do židle nebo dávají lokty na stůl. Všichni vždy doufáme, že naše děti tohle nedělají. Jak ale naučit děti slušnému chování?

Od malička nám rodiče vštěpují tzv. kouzelná slovíčka. Jistě si každý z vás vzpomene na své dětství: "Neumíš poděkovat! Pozdrav! Poděkuj!" Neustále opakujeme svým dětem a chceme od nich něco, co jim není po chuti. Rodiče však jsou přirozenými učiteli - děti kopírují vše, co vidí a slyší. Pokud nepozdravíte v ordinaci, neočekávejte to od svého dítěte. Měli bychom jít příkladem a naučit je základní hodnoty, jako je právě pokora, tolerance nebo slušnost. Kristýna Křížová, spolumajitelka 4bambini, říká: „Začněte třeba jen tím, že budete společně obědvat či večeřet. Ukažte dětem zásady správného stolování sami na sobě a vysvětlete jim, jak správně držet příbor či podat sklenici. Učte je nehltat, nesrkat, neprskat a neházet jídlo na zem. Nezapomeňte, že na stůl nepatří mobily ani hračky, takže je odložte z dosahu, aby je zbytečně nelákaly.“ 

Není lehký úkol naučit děti slušnému chování. Ve škole se předpokládá, že výchova je na rodině.

Jak tedy poskytnout dítěti více správných informací o etiketě?

Zkuste namísto příkazů typu „to nedělej“ naučit děti pravidlům slušného chováním prostřednictvím her. Vyzkoušejte třeba hru nazvanou Nešťourej se v nose!“. Děti si hravou formou připomenou základy slušnosti a mezilidské komunikace nebo základy stolování a osobní hygieny.

Tato úspěšná desková hra autorky Tatiany le Moigne vznikla v době její rodičovské dovolené se svým synem. Zjistila, že při výchově nezíská respekt direktivní metodou, ale je potřeba uplatňovat „školu hrou“. V roce 2005 přišla na trh tato hra a již tisíce dětí se pomocí hry naučily základy slušného chování.

Hra obsahuje pět hracích desek a 30 kartiček. Každá hrací deska zobrazuje šest situací, ke kterým se váže otázka z kartičky. Úkolem je zaplnit kartičkami všechna políčka na všech hracích deskách hráče.

Lze hru Nešťourej se v nose! hrát s menšími i většími dětmi?

Pravidla hry můžete přizpůsobit podle věku dítěte. Hru může hrát celá rodina, ale je třeba hru přizpůsobit nejmladšímu hráči. I malí mohou porazit velké!

Pro starší děti rozložte hrací desky odpověďmi dolů. Nejmladší hráč začne s výběrem desky a postupně se rozdělí mezi hráče tak, aby jich všichni měli stejný počet. Poté rozloží všechny kartičky obrázky dolů před sebe.

Hrací desky položí hráči před sebe, tak, aby byly viditelné i ostatním. Hra začíná. První je na řadě hráč, který má na své desce otázku č. 1. Obrátí libovolnou kartičku a přečte (nebo mu přečtete) nahlas otázku. Hráči hledají na své desce odpověď na otázku a umísťují ji na své hrací desce. V dalším kole začíná hráč, který umístil správně předchozí odpověď.

Hra se opakuje a vyhrává ten, kdo zaplní kartičkami všechna políčka.

Jak hrát hru s nejmenšími?

Hra je určena pro děti starší 3 let, ale určitě pobaví i ty mladší. Vezměte sáček nebo misku, dejte dovnitř třeba deset kartiček. Nechte dítě vylosovat kartičku. Společně si kartičku prohlédněte a popisujte ilustraci. Dítě si například vylosuje kartičku „Co musím udělat, než si sednu k jídlu“. Na obrázku sedí u stolu Eliška s Ondrou. Eliška má ruce i obličej celý od špíny. Je to správně? Může Eliška sedět u stolu takto špinavá? Samozřejmě, že ne. Vysvětlete dítěti, že ručičky jsou přirozeně špinavé a plné bakterií. Ty by mohly způsobit onemocnění, proto je nutné si ruce pravidelně mýt. Zábavnou formou naučíte dítě správným zásadám hygieny. A pokračujete ve hře dál...

Hrajte si s dětmi, stojí to za to! Přirozenou a zábavnou formou rozvíjíte jejich osobnost!

Podívejte se i na další deskové hry 4bambini!