Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

Příběh hry To je bašta!

Jak říká autorka hry To je bašta!, Táňa le Moigne, "po hrách o slušnosti, opatrnosti a toleranci musela konečně přijít na řadu hra o nějakém opravdovém životním potěšení. Věřím, že se shodneme na tom, že sem jídlo a pití bezesporu patří. Témata prvních tří her z cyklu 4bambini (slušnost, opatrnost a tolerance) jsou pro kvalitní život každého z nás nutná. Jídlo je rovněž nutnost, ale také velká radost."

 

Táňa pokračuje: "Věřte mi, vím o čem mluvím. Jako malá holka jsem nejraději četla pohádky (základ mého životního optimismu) a kuchařky (zdroj k přežití a k naději, když onen optimismus vyhasíná). První kuchařku jsem dostala ve 14 letech od své babičky, která mi do ní napsala: "Mé milované vnučce od babičky, která věří, že láska prochází žaludkem". Babička pro mne byla velkou inspirací nejen v kuchařském umění a věnuji jí tuto hru.”

Táňo, jídlo je v dnešní době pro někoho tak trochu modla (vyhledáváme sofistikované pochoutky) a pro někoho zase nestojí za větší pozornost a spokojí se s průmyslově vyráběnými polotovary. Nenašla jste pro zpracování jinou životní radost, která by nebyla tak komplikovaná?

 

"Jídlo je, světe div se, nejen základem rodinné pohody a příjemnou příležitostí, jak se potkat alespoň jednou za den u rodinného stolu, ale je to také naše nejdůležitější medicína. Jeho úloha v našem životě je nezastupitelná, a zdaleka nejen proto, abychom nasytili a napojili své žaludky a neumřeli hlady či žízní. Můj dědeček říkal, že člověk sní za život několik vagónů jídla, a tak to tedy musí být někde vidět. Proto bych si přála, abychom naučili naše děti, jak zdravě jíst a pít.”

Ano, naše stravovací návyky a pitný režim se formují od ranného dětství a měly by být tedy součástí výchovy. K jídlu a pití patří důležitá pravidla. Co, kdy, proč, kolik a jak jíme a kolik a čeho vypijeme za den vůbec není jedno. Právě naopak.

"Takzvaně západní civilizace, kam se jaksi hlásíme, neutěšeně tloustne. Pojďme s tím tedy něco udělat. Pokud pomůžeme našim dětem najít nejen pozitivní vztah k jídlu, ale také poznat kvalitu surovin, ze kterých je připraveno, osvojit si dobré stravovací návyky a porozumět jeho velice důležité roli pro naše zdraví a tedy náš život, uděláme kus dobré práce. Přeji Vašim krásným dětem, aby jedly do polosyta a pily do polopita, protože pak jim vyjdou naplno léta."

Vyzkoušejte proto s dětmi didaktickou hru To je bašta! aneb Vím, co jím.