Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

Přichází čas na první společenské hry

Společenské hry mají velký význam pro správný vývoj dítěte a rozvoj jeho dovedností a schopností. Při hře se jednak budují a upevňují vztahy mezi členy rodiny, ale i dítě si nenásilnou formou rozvíjí logické myšlení, zdokonaluje koncentraci a paměť a rozšiřuje slovní zásobu. Také se utváří osobnost dítěte tím, že ho učíme dodržovat určitá pravidla a v neposlední řadě se vyrovnává se svými neúspěchy, prohrami či výhrami. 

Děti společenské hry milují. Jsou zvídavé a mají chuť vyzkoušet nové věci.

Většinou každé dítě začíná s klasickými hrami jako je Pexeso nebo Člověče nezlob se! Her je ale daleko více. Na pultech obchodů najdeme nepřeberné množství zábavných i vzdělávacích her. Výběr závisí samozřejmě na rodičích, ale nepředpokládejte, co se v dětství líbilo vám, se bude líbit i vašim dětem. Hra musí především dítě zaujmout, aby ho bavila a dokázalo u ní vytrvat. Pravděpodobně budete muset vyzkoušet více her, ale každá hra má svůj čas.

Hry pro nejmenší mají sice jednoduchá pravidla, ale děti je přirozeně neznají. Nikdy žádné nedodržovali a tak po nich nemůžeme chtít přesné dodržování hry. Je to na nás, rodičích, abychom je pravidlům naučili a svojí kreativitou uzpůsobili hru schopnostem a věku dítěte. Můžete například hrát s otočenými kartami, použít méně karet, vynechat padnutí šestky na kostce při začátku hry, nepočítat bodování apod. My jsme úspěšně vyzkoušeli rodinnou hru Honem zpátky do ohrádky! Hra je určena pro 2 až 4 hráče a je vhodná pro děti od 3 let. Hru určitě zvládnou i mladší sourozenci.

 

Hledání ztracených zvířátek

Hra zaujme děti především krásnými ilustracemi domácích zvířátek a rodiče jistě ocení, že se jejich děti hravou formou učí novým věcem. Cílem hry je najít králíčka, prasátko, kravičku a slepičku, kteří se rozutekli po dvorku a schovali se. Kdo je najde jako první, vyhrává.

Krabička obsahuje herní desku, barevné figurky pro čtyři hráče, hrací kostku a žetonky.

  • Hrací kostka je vyrobená speciálně pro malé děti – jsou na ni pouze puntíky 1 – 2 – 3.
  • Herní deska má dvě části – dvorek statku a pole za statkem. Dvorek statku se využívá v případě, že hrají pouze dva hráči, pokud vás hraje více, použijte celou herní plochu.
  • 4 sady žetonků se zvířátky (králíček, prasátko, kravička a slepička) a 1 sada žetonků pro zmatení (kytička, motýlek, jahoda a beruška), které se používají podle počtu hráčů, tzn. 3 hráči = 3 sady žetonků se zvířátky + 3 žetonky pro zmatení dle vlastního výběru.
  • Jistě oceníte, že hra obsahuje navíc také náhradní sadu žetonků zvířátek pro případ, že se vám někde doma zakutálí.

 

Připravte si herní pole!

Pokud hrajete hru pouze se staršími dětmi, pokládejte žetonky obrázky dolů. Pro menší děti udělejte hru jednodušší - nechte obrázky viditelné a také můžete vynechat matoucí žetonky. Položte je libovolně na políčka, která jsou vybarvená. Bílá políčka jsou určena pro figurky.

  

Pojďme hrát...

Začíná nejmladší hráč hodem kostkou a popojde o tolik políček, kolik mu na kostce padlo. Lze chodit jakýmkoliv směrem po vyznačených spojkách mezi políčky. Na políčku, kam dojdete, otočte žeton. Je-li to zvířátko, které ještě nemáte, žeton vyhráváte. Pokračuje další hráč. Pokud v dalším kolem otočíte opět stejné zvířátko nebo jeden z matoucích žetonů, musíte ho zpět položit obrázkem dolů. Úkolem je získat všechny čtyři zvířátka a první vyhrává!

Nezapomeňte, že u hry se mají bavit všichni. Takže buďte shovívaví ke svým mladším sourozencům a umožněte jim se začlenit do hry.

Kdo si hraje, nezlobí! A jak si hrají vaše děti?