Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

Kýchání! Smrkání! Víte, jak na to?

Inspirujte se našimi tipy, jak s dětmi docela snadno zvládnout zimní období, kterého se všichni obáváme. S příchodem chladnějšího počasí dochází ke chřipkovým onemocněním. Nemoc se šíří nejrychleji mezi dětmi ve školách, školkách či jiných dětských zařízeních. Pokud chcete chřipce či nachlazení předejít, musíte se o své děti správně postarat a naučit je několik důležitých pravidel osobní hygieny. Děti přirozeně nevědí, že si mají dávat ruku před ústa, když kýchají, nebo utírat nos, když jim teče z nosu. Začnou to dělat až v momentě, kdy je to dospělí naučí. Jak přesvědčit malé dítě, že je lepší použít papírový kapesníček?

Naučit dítě správným hygienickým návykům není vůbec jednoduché! Schválně si zkuste začít dělat něco jinak, než děláte obvykle. To je vážně těžká věc! Zvláště pro malé dítě, které se neustále učí novým věcem a osvojuje si je. Často ve společnosti dětí uslyšíte: „Nešťourej se v nose!“, „Neskákej!“, „Nedělej to! “ nebo „Nesahej na to! “. To jsou přece těžké úkoly. Mnoho dospělých samo není schopno s něčím přestat (např. kouření), ačkoli by třeba rádi. Je potřeba disciplína, trpělivost a důslednost. A proto mějte trpělivost s dětmi, ony se jednoho dne správným hygienickým návykům naučí. 

Zkuste jim vštěpit do hlavy tyto zásady zábavnou formou. Společenská hra 4bambini Nešťourej se v nose! už v samotném názvu napovídá, že nezapomíná na osobní hygienu. Eliška a Ondra připomínají dětem, že při kýchnutí je třeba dát si ruku před pusu, a co udělat, když nám teče z nosu. Hra je vhodná pro děti od 3 let, ale určitě najdete způsob, jak hru hrát s mladšími sourozenci. Posaďte si dítě do klína, povídejte si o jednotlivých situacích a podpořte rozvoj dětské představivosti. Budete mile překvapeni, jak vtipné odpovědi od dětí dostanete 

Smrkání

Nešťourej se v nose! To je častá věta našich našich maminek a tatínků. Prozkoumat nos a z něj něco vyšťourat, je oblíbená činnost. Děti tenhle zlozvyk doslova zbožňují a vůbec jim nevadí, že je společensky nepřijatelný.

Důvodem může být svědění nebo nedostatečně vyčištěný nos. Dítě si tak pomáhá ulevit nosní sliznici. Čistotu nosu můžete podpořit používáním zvlhčovacích sprejů do nosů, které jsou běžně dostupné v lékárnách. Smrkání jde snadněji a v nose se netvoří "holoubky", které svádí k vydloubávání a strkání do pusy. Tento zlozvyk děti nedělají vědomě, aby nás rozzlobily. Nemá teda smysl na ně zvyšovat hlas, strašit je či se jim vysmívat. Šťourání vnose nemá nic společného s posloucháním, což znamená, že příkazem ho neodstraníte. Nezbývá nic jiného, než dítěti vysvětlit, proč se to nedělá: nehygienické, neslušné chování nebo že může bude pro smích ostatním kamarádům.  

Jak naučit dítě smrkat? Naše triky

Děti se nejlépe učí smrkat formou hry a postupně, krok po kroku. Proto nejprve cvičte s dětmi foukání pusou, které je pro ně přirozené - i malé děti ho chápou. Pak vyzkoušíte náročnější formu, a to foukání nosem. Odborníci doporučují hru na flétnu či malou foukací harmoniku nebo píšťalku, foukání brčkem do vody, foukání ústy nebo brčkem do peříčka nebo naopak zvedání peříčka brčkem, foukání do lehkého šátku, hru s bublifukem. Nácvik vyzkoušejte nejdříve pusou, aby dítě pochopilo, že vzduch musí jít směrem ven. Teprve poté zkoušejte foukat nosem. Chce to snahu a trpělivost. :)

Kýchání

Od malička nás rodiče učí dávat si ruku před pusu při kýchání, kašlání či zívání, abychom nenakazili lidi ve svém okolí. Domníváme se, že je to správné. Ale opak je pravdou. Do dlaně si nakašleme bacily, a pak se zcela automaticky dotýkáme věcí kolem sebe - klika u dveří, kohoutek u umyvadla, madlo v autobuse apod. Pokud si ruce okamžitě neumyjeme či nedezinfikujeme antibakteriálním gelem, předáváme bakterie dál. Kdokoli se dotkne po nás, přenese si bacily na ústa, na nos či do očí a onemocní také. Můžeme říci, že zakrývat si ústa při kašli či kýchnutí do dlaní není zrovna ten nejlepší způsob, jak zabránit šíření bacilů a infekcí.

Kýchnutí či zakašlání nás většinou přepadne v situaci, kdy nemáme po ruce vodu s mýdlem. Lepším řešením je kýchnout si či zakašlat do jednorázového papírového kapesníčku. Pokud ani ten nemáme v této chvíli u sebe, zakašlejte raději do ohybu loktu a do hřbetu ruky v oblasti mezi zápěstím a loktem. Zabráníte tak přenosu bakterií dotykem.

Není jednoduché tento návyk děti naučit a osvojit si ho. Vysvětleme dětem a především buďme příkladem, jak nejlépe si ulevit zakašláním a přitom nikoho neohrozit. Je důležité vést děti k zodpovědnosti a ohleduplnosti, které v současné době ubývá.