Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

Dávej bacha i během vánočních svátků. Hořící svíčka může zkazit Vánoce!

Blíží se konec roku a nás čekají krásné svátky - Vánoce, Silvestr a Nový rok. S těmito svátky přichází tradiční oslavy a rituály. Patří mezi ně například zapálení svíčky, rozsvícení vánočního stromečku, prskavky či novoroční ohňostroje. 

V tomto období je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Stačí malá chvilka nepozornosti a svátky klidu se mohou dokonale pokazit. Jak seznámit dítě s nebezpečím, které jim hrozí při nesprávném zacházením se zápalkami či zábavnou pyrotechnikou? 

Každý rodič se snaží své dítě chránit před nebezpečím, nemocemi a úrazy, před cizími lidmi, apod. Neustálý dohled nad dítětem směřuje k tomu, že je více brzdíme, než motivujeme k získání nových podnětů, poznatků a dovedností. Kde je rovnováha mezi ochranou dítěte a jeho svobodou? Podle dánského rodinného terapeuta a pedagoga Jespera Juula je pro zdárný vývoj dětí rozhodující, aby rodič byl "pevným průvodcem svých dětí - jako vlk, vůdce smečky".* Vlk vede své mláďata příkladem, učí je pozorováním, rozlišováním nebezpečí a poznáváním jejich osobní hranice.

Zkuste si s dětmi vyzkoušet nebezpečné situace na nečisto, třeba zábavnou formou ????  Společenská hra Dávej bacha! se zaměřuje na první životní nástrahy. Ondra a Eliška nás učí, jak si bezpečně hrát doma, v přírodě či při sportu. Důležité jsou i témata jako kontakt s nebezpečnými látkami či ohněm. A právě s přicházejícími Vánoci je toto téma hodně aktuální. Hra je vhodná pro děti od 3 let, ale pochopí ji i mladší děti. Přizpůsobte hru věku dítěte. Stačí si jen povídat o kartičkách, dávat otázky a budete mile překvapeni, jaké vtipné odpovědi z dětí dostanete. 

Zápalky dětem do ruky nepatří...

Vánoce si neumíme představit bez zapálení prskavek nebo svíčky na adventním věnci. Děti i dospělí tuto zábavu doslova milují. I když se zdají zářící prskavky či vlnící se plamen svíčky celkem neškodné, jsou lákavým nebezpečím pro děti.

Od malička nás rodiče učí, že zápalky nepatří dětem do ruky. Na druhou stranu chceme, aby s našeho dítěte vyrostl nezávislý jedinec, který si hravě poradí s každou překážkou. Oheň je základní přírodní síla a poznání principu hoření a výhod ohně jsou klíčovým okamžikem ve vývoji každého dítěte

Ukažte svému dítěti, že i učení může být zábava. Eliška a Ondra vědí, že zápalky nejsou určené na hraní. Zkuste to také vštípit do hlaviček vašich dětí a zdůrazněte jim, jaké nebezpečí se skrývá za otevřeným ohněm. 

Převeďte teorii do praxe a ukažte dětem, jak se správně zapaluje zápalka, jak se dělá oheň, jak hoří dřevo nebo i to, jak se dá ovládnout a případně uhasit. Vaše přítomnost je důležitá, nikdy nenechávejte děti při manipulaci se zápalkami či ohněm bez dozoru!!!

 

Pro děti radost, pro rodiče starost

Ohňostroje, rachejtle a petardy rozzáří oči snad všech větších dětí. A čím větší rámus, tím lépe. Dovolíte dětem, aby se na barevném veselí také podílely? Pak je velmi důležité seznámit děti s pár doporučeními, jak předejít nebezpečnými situacím, aby bujaré oslavy mohly probíhat pohodově a bezpečně.

Zábavná pyrotechnika není hračka a do dětských rukou rozhodně nepatří. Děti neumí s pyrotechnikou vhodně manipulovat a přijde jim velmi zábavné házet petardy pod nohy chodcům, svým kamarádům či pod auta. Neuvědomují si, že nebezpečnými hloupostmi mohou ublížit nejenom sobě, ale i ostatním. Navíc hlasité výbuchy ohrožují domácí mazlíčky. 

Během vánočních svátků se dají petardy, práskací kuličky a rachejtle doslova koupit na každém rohu. Zábavná pyrotechnika se dělí do 4 kategorií podle míry nebezpečnosti. Pro jejich obsluhu je dána věková hranice (min. 15 let). Zkuste předejít situaci, že dítě nakoupí pyrotechnické výrobky bez vašeho vědomí. Zapojte se do procesu výběru a seznamte dítě důsledně s návodem. Při manipulaci musíme dodržovat určité zásady. Odpalujeme výhradně venku a na volných prostranstvích mimo obytné domy, veřejné budouvy, a také dostatečně daleko od parkujících aut a stromů. 


Zdroj: https://opavsky.denik.cz/zpravy_region/petardy31122014.html

*Juul, Jesper. Vůdce smečky – láskyplné vedení v rodině. Praha: Dobrovský, 2016.