Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

Děti a mobily: Naučte svoje děti používat mobil s rozumem

"Mami, tati, můžete mi pořídit telefon?" Dříve či později se s touto otázkou setkají snad všichni rodiče. Inspirujte se našimi tipy, jak dětem objasnit, v jakých situacích se mobil používá a k čemu slouží. Každý rodič se obává této věty a klade si otázky, jestli je "ten" správný čas pořídit první mobil. Spolužáci ve třídě se s nimi už chlubí a vaše dítko je "out". Dnešní děti vnímají telefon jako módní doplněk, které si dítě přeje, aby bylo v kolektivu oblíbené. Neexistuje žádný manuál, kdy je správná doba pro první telefon. Je to individuální a záleží pouze na nás, rodičích, zda podlehneme tlaku dítěte nebo vydržíme a odložíme pořízení o rok či dva. Promluvte si spolu a vysvětlete, jaká jsou rizika používání mobilu a stanovte si jasná pravidla pro jeho používání.

Kristýna Křížová a Lucie Vlčková, mámy a majitelky internetového obchodu Agátin svět, se shodují, že dnešní doba zvyšuje nároky na všechny: spěch, stres a především tlak internetu a mobilních technologií. Z vlastních zkušeností vidí, jak těžké je odpoutat se od vnějších vlivů. V mnoha domácnostech neustále hraje televize, každý je zabraný svým pohledem do tabletu či mobilu. Máme tiché domácnosti. V rodinách spolu málo mluvíme, každý je sám. Kristýna říká: "Společenské hry jsou skvělým způsobem, jak to lze změnit. Jsou chvílí, kdy se všichni zastaví, odloží telefony a tablety, sesednou okolo stolu a hrají si." Když majitelky přebírali koncept a značku dětských her 4bambiny z rukou Tatiany le Moigne, ředitelky českého Googlu, měly jasno: nová podoba her 4bambini musí v sobě reflektovat vývoj technologií, které nás obklopují. 

Hra Nešťourej se v nose je právě taková. Zábavnou formou připomíná vaše společně domluvená pravidla. Hra obsahuje také kartičky, které děti seznámí s mnoha věcmi, jež se dějí na internetu. Děti nejsou schopny si uvědomit veškeré důsledky, a proto je nutné jim vštípit, žepoužívání telefonu či tabletu není jen zábava, ale může na ně číhat řada nástrah a rizik

Je důležité, jaký má kdo telefon?

Kamarád ve třídě má novější a lepší telefon. Vaše dítě je terčem posměchu za zastaralé zařízení, které zdědilo po rodičích či starším sourozenci. Podle odborníků není dobré ignorovat dětská přání a touhy po nějaké věci, které vlastní vrstevníci. Pro děti je to velmi citlivá otázka, chtějí být populární a trendy. Je důležité vysvětlit dětem s ohledem na jejich věk, jaké jsou rodinné příjmy a co si z nich rodina může dovolit pořídit.

Vysvětlete, že vlastnit nějakou věc nezaručuje štěstí a spokojenost. Není nic jednoduššího než vykompenzovat to zdravou činností: zahrajte si hru, jeďte na výlet, přečtěte si knížku, zajděte si do divadla, apod.

Věřte, že potýkat se s určitým hmotným nedostatkem v dětství je prospěšné. V dospělosti si děti rády vzpomenou na čas společně strávený častěji než na to, že vlastnily nejnovější model telefonu.

Můžu si vzít telefon do kina nebo divadla? Můžu si vzít na návštěvu svůj telefon nebo tablet?

Vedle rodičovské autority je také důležitý zodpovědný přístup ze strany dětí k používání mobilů ve společnosti. Představte si následující situaci. Vaše dítě půjde na návštěvu ke kamarádovi a těší se, jak si spolu pohrají. Jenže místo společného hraní sedí děti naproti sobě a většinu času věnují svému telefonu.  Určitě by se vám tahle scéna nelíbila a podle pravidel slušného chování je považována za nevhodnou a neslušnou. Zdůrazněte dětem zásadu slušného chování a to, že ve společnosti se mobil nepoužívá.

Každá společenská akce vyžaduje dodržování pravidel slušného chování. Jdete do divadla nebo do kina? Nemusíme snad ani připomínat, že je nutné mobilní zařízení před zahájením ztišit nebo vypnout. Ruku na srdce - jak by se vám líbilo, kdyby vás někdo rušil při představení zvoněním či dokonce telefonováním? Nebo někdo vedle vás neustále brouzdal na sociálních sítích? Určitě by to na kulturním zážitku nepřidalo, ba naopak. Vysvětlete dětem, že mobilní telefon se během představení nepoužívá. Pokud přeci jen omylem zazvoní, je slušné se omluvit a hovor odmítnout