Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

Děti a mobily: Zásady pro bezpečné používání

Inspirujte se našimi triky, jak dětem snadno a nenápadně vysvětlit bezpečnost použití telefonů. Mobilní telefony se staly nedílnou součástí mnoha dětí. Nástroj komunikace, brána do světa informací, ale především zdroj zábavy. Uvažujete-li pořídit první mobilní telefon, měli by jste se sami sebe optat, k čemu a proč ho chcete koupit. Rodiče obvykle myslí, že pořízením získají kontrolu nad svým dítětem, budou moci kdykoli komunikovat, telefonovat či psát zprávy. Děti převážně používají telefon k zábavě - hraní her, stahování aplikací, poslouchání hudby a sledování videa. Starší děti propadají kouzlu sociálních sítí a hodiny tráví chatováním s kamarády. Mobilní telefon se stává drahou hračkou.

Pokud jste se rozhodli pořídit pro své dítě telefon, stojíte před otázkou, jak nastavit pravidla používání. Děti se naučí moderní technologii velmi rychle, ale často jim schází opatrnost. Je proto hlavně na rodičích, aby se snažili děti přimět k zamyšlení nad nebezpečím, které je spojeno s touto virtuální technikou. Důvěřivé dítě s přístupem k internetu může představovat velké riziko. Podle odborníků by rodiče měli s dětmi probrat otázky zejména ochrany osobnosti, zveřejňování intimních fotografií, sdělování hesel a o kyberšikaně. A tato témata můžete otevírat s i malými dětmi při zábavné hře. Didaktická hra Dávej bacha! popisuje nejběžnější rizikové situace spojené s použití mobilních telefonů. 

Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/dva-pohledy-patri-mobilni-telefony-do-detskych-rukou-20160820.html

 

Dostal jsem zprávu od někoho, koho neznám. Mohu si s ním psát?

Pokud rodiče neseznámí s potenciálním ohrožením, může se dítě ocitnout krůček od neštěstí. Děti jsou od přírody důvěřivé a snadno se mohou stát obětí neznámé osoby, která se vydává za kamaráda, vrstevníka. Podlehnou slovům podvodníka a začnou si dopisovat, nechají se přesvědčit a zašlou intimní fotografie, osobní údaje či domluví osobní setkání. Nevinné seznámení či dopisování se může proměnit v děsivou noční můru v podobě vydírání či vyhrožování.

V dnešní době stráví děti na internetu spoustu času a jejich internetová gramotnost je častokrát vyšší než rodičů. Úkolem rodičů je dítě seznámit s bezpečným chováním ve virtuálním světě. Ale jak to udělat, když se nedokáže běžný rodič orientovat v internetovém prostředí? Velkou roli hraje důvěra! Snažte se s dětmi hovořit a dostat z nich informace, co zajímavého viděly na internetu. Zkuste vysvětlit, proč se vám něco líbí nebo nelíbí, a upozornit ho na potenciální rizika. Internet nelze zakázat, důležité je vědět, co dítě na internetu dělá, s kým komunikuje a jaké stránky navštěvuje. Komunikujte se svými dětmi!

 

Více na: https://www.zive.cz/clanky/jak-chranit-deti-pred-temnou-strankou-internetu/sc-3-a-174656/default.aspx

Přišla mi ošklivá zpráva, co mám dělat?

 

Líbilo by se vám, kdyby partner kontroloval váš telefon? Samozřejmě, že ne! A věřte tomu, že děti nebudou také nadšené. Touží po volnosti a chtějí si také uchovat soukromí. Proto vztah založený na důvěře je nezbytný. Dítě musí mít pocit, že za vámi může kdykoliv přijít a bavit se o problémech.

Přijde-li na mobil vašeho dítěte ošklivá zpráva, měli byste o tom vědět. Vysvětlete dětem, že na takové zprávy by neměly odpovídat a měly by vás okamžitě upozornit o obsahu. Toto pravidlo můžete jednoduše otestovat hrou. Vzdělávací hra Dávej bacha! nabízí toto téma a můžete společně probrat možné situace. Nepodceňujte problematiku on-line bezpečnosti!