Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

Děti a mobily: Bezpečnost v on-line světě

Navazujeme na předchozí článek o bezpečnosti dětí v on-line světě. Inspirujte se našimi otázkami, které byste měli s dítětem probrat, než začne používat svůj vlastní mobilní telefon. Jsou to základní otázky, na které by dítě mělo bezprostředně znát odpověď.  

Dokonalou bezpečnost nejspíš nezajistíme a ani nebudeme mít jistotu, co děti na internetu dělají. Naší snahou je minimalizovat rizika a nebezpečí, která číhají na děti ve virtuálním světě. To, co jako rodič můžete, je nastavit pevná pravidla užití telefonu a získat důvěru dítěte v otázkách on-line světa. Potřebujete, aby vaše dítě mohlo za vámi přijít bez strachu pro radu a pomoc. Budujte mezi sebou zdravou komunikaci už od malička, než se začne hlásit o slovo puberta. Je to nejlepší způsob, jak vyhnout se zbytečným problémům a nebezpečným situacím za vašimi zády.

 

Mohu na internetu uvádět údaje o sobě a naší rodině?

Největším strašákem rodičů jsou sociální sítě. Děti na nich tráví mnoho času, komunikují se svými přáteli, vytvářejí nová přátelství a sdílejí fotografie či osobní údaje. Děti si neuvědomují nebezpečí, že na druhé straně by mohl být podvodník, který se z nich snaží vylákat citlivé údaje. Podvodník často vystupuje pod falešným jménem a vydává se za kamaráda. Nějakou dobu si spolu dopisují a v momentě, kdy osoba s nejasnými úmysly získá důvěru, problém je na světě. Sdělením telefonního čísla či e-mailu mohou být děti i celá rodina krůček od kyberšikany. Sdělením adresy vás překvapí nezvaná návštěva.

Děti, zejména dospívající, by měly být velmi obezřetní při sdělování osobních údajů. Vysvětlete dětem, třeba pomocí hry Dávej bacha, jaké informace mohou a nemohou na internetu uvádět. Můžete jim dát i několik příkladů, co by se mohlo stát. Pokud chcete ještě zvýšit bezpečnost dětí, doporučte jim, aby vystupovaly na sociálních sítích pod přezdívkou. 

Můžu si stáhnout aplikaci, která se mi líbí?

Mobilní hry jsou u dětí oblíbené. Hrají je doma, ale také na cestách. U mladších dětí stále rozhodují rodiče, jaká hra se do mobilu či počítače nahraje. Větší problém se naskytuje u starších dětí, kteří jsou často ovlivněny svými vrstevníky. Vidí u nich zábavnou hru, kterou si "musí" také nainstalovat. Snažte se o této problematice s dítětem hovořit a stanovte si společně pravidla. Pokud si nebudou jisti, co daná aplikace obnáší, není vhodné ji instalovat bez vašeho vědomí. Lepší se optat, než zkoušet, "co se stane".