Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

Příběh hry Vadí? Nevadí!

Za vznikem třetí hry z řady 4bambini s názvem Vadí? Nevadí! stojí jedno velké dilema, které s autorkou, Táňou le Moigne, sdílí řada z nás, rodičů: "​Je to především jedno velké dilema. Na jedné straně se snažíme děti slušně vychovat, na druhé straně je nezbytné, aby dokázaly v dnešní společnosti, která má často ke slušnosti daleko, přežít." 

Táňo, vytvořila jste již třetí hru pro děti. Co kromě Vašeho jména tyto hry spojuje?

"Spojuje je jediné, a to láska k dětem a mé hluboké přesvědčení o tom, že děti a čas, který jim věnujeme, patří k tomu nejsmysluplnějšímu v našem životě."

Proč jste se pustila zrovna do tvorby her?

"Řada lidé se mne ptá, proč hry dělám, co mne k tomu vede či inspiruje. Rozhodně je to zkušenost mateřství, která je jako každá jiná zkušenost sama o sobě je nesdělitelná. Ale také si myslím, že je to mnohem víc. Je to především jedno velké dilema. Na jedné straně se snažíme děti slušně vychovat, na druhé straně je nezbytné, aby dokázaly v dnešní společnosti, která má často ke slušnosti daleko, přežít. Určitě nejsem jediná, koho to trápí. Ostatně dvanáct tisíc kusů prodaných her za rok a půl je dostatečný důkaz o tom, že v naší zemi žije spousta lidí, kterým „to“ není jedno."

Která hra pro Vás byla nejtěžší?

“Hra o respektu a toleranci byla pro mne nejsložitější a ze všech her tématicky nejobtížnější. Hru testovala řada rodičů, pedagogů i dětí a ve velké míře k jejímu obsahu přispěli i děti a odborní pracovníci spolupracující s Nadací Terezy Maxové. Snažili jsme se vyvarovat jednoznačných odpovědí tam, kde nebylo možné je dát, a zachovat tak prostor pro individuální postoj či názor Vás rodičů či pedagogů. Zajisté se nám nepodařilo postihnout všechna témata, věříme však, že se nám podařilo přiblížit řadu situací, které jsou běžnou součástí života dětí ve školkách či školách, či naopak, situací, se kterými se děti ještě nesetkaly, ale měly by na ně být připravené."

Táňo, co byste na závěr vzkázala ostatním rodičům?

"Chování nás dospělých je pro naše nejmenší zajisté tím nejlepším a nejdůležitějším vodítkem. Pokud Vám nicméně hry 4bambini ve výchově Vašich ratolestí nějak pomohou, budeme moc rádi. Děkuji Vám všem, kteří mi celou tu dobu držíte palce a pomáháte a děkuji Vám, kteří naše hry s dětmi hrajete. Tuto hru věnuji svým rodičům."

Zdroj foto. iDnes

EDIT: V červnu 2019 vyšla nová genera této oblíbené hry, zohledňující také vývoj v oblasti mobilních technologií: i zde se dnešní děti musí učit, co je ještě akceptovatelné a co již ne.

banner_hlavni_VN