Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

Jak učit děti správné hygienické návyky?

Správné hygienické návyky jsou obzvláště důležité u dětí. Jejich osvojení slouží jako prevence před nemocemi. Jak přesvědčit malé dítě, aby si umylo ruce mýdlem po každém použití toalety a před jídlem, aby si vyčistilo zoubky každé ráno nebo aby jedlo ovoce jen umyté?

V prvních letech života se dítě učí nejvíce a záleží především na nás, rodičích, jakým způsobem povedeme dítě k hygienickým návykům. Vyžaduje to trpělivost, soustavnost a především důslednost.

Aby si děti každodenní rituály lépe osvojily, zvolte zábavnou formu. Společenská hra 4bambini Nešťourej se v nose! učí vtipnou formou základy slušného chování. Nechybí zde ani otázky týkající se správné hygieny. Ondra a Eliška nás učí, kdy si umýt ruce a na co nezapomenout každé ráno a večer. Hra je určena pro děti od 3 let, ale nebojte se ji použít i pro mladší děti. Hrajte s nimi jednodušší verzi. Povídejte si s nimi o jednotlivých kartičkách, dávejte otázku a budete mile překvapeni, jaké vtipné odpovědi z dětí dostanete. 

Mytí rukou

Ruce si umýváme několikrát denně - po i před jídlem, po návštěvě toalety, po kontaktu s domácími mazlíčky, po návratu z procházky, apd. Jak ale správně umývat ruce? Děti mají tendenci tuto činnost urychlovat. Mytí rukou by mělo trvat přibližně stejně dlouho jako zazpívání písničky "Skákal pes". 

Malé děti baví hrát si s mýdlem a ještě více s pěnou. Můžete s nimi soutěžit, kdo vytvoří více pěny a ukazovat jim správnou techniku mytí rukou. Důležité je nevynechávat prostor mezi prsty, konečky prstů, palce, hřet ruky a zápěstí. Větší děti, které už mají osvojenou techniku mytí, se učí více samostatnosti. Vysvětlete jim, z kterého kohoutku teče studená a z kterého teplá voda, kdy je nutno si ruce umývat, apd.  

Nepodceňujte osušení rukou - vlhké ruce umožňují šírení více bakterií a virů než ruce suché. Pokud se nacházíte v cizím prostředí, je vhodné používat papírové ručníky.

 

Čištění zoubků

Prořezávání zoubků si určitě pamatuje každá maminka. A prvním zoubkem začíná jejich péče. Nejdříve obstarávají péči o zuby rodiče speciálním gumovým kartáčkem. Klasický kartáček přichází na řadu se špičáky a stoličkami. Vybírejte zásadně kartáčky, které jsou určené pro nejmenší děti - měkký, malá hlava a velká rukojeť pro pohodlné uchopení.

Zoubky čistíme pravidelně vždy ráno po snídani a večer po posledním jídle. Veďte děti k samostatnosti a ukažte jim, jakým způsobem mají samy čistit. Vždy zkontrolujte a dočistěte. Čištění by mělo trvat aspoň 3 minuty. Dětem je možné koupit přesýpací hodiny. Odborníci upozorňují, že děti nejsou schopny samostatně čistit zuby až do 6 let věku dítěte, protože správné čištění zubů je náročné na koordinaci pohybů. 

Máte doma bojovníka? Udělejte z čištění zábavu. Neposílejte dítě do koupelny samotné, zapojte se do čištění zubů celá rodina. Fantazii se meze nekladou. Při čištění odháníme zubožrouta, zašlapáváme červíky, aby nelezli do zoubků nebo použijeme některé říkanky a písničky na téma zoubky. Voda děti také baví, zvláště chlapci si užívají hru "pliveme pastu na cíl". Čištění bude pro děti hned zábavnější. 

Nezapomeňte, že děti se nejlépe učí na příkladech. Proto zásady správné hygieny jsou i pro vás samozřejmostí!