Pro správné fungování tohoto webu je zapotřebí mít v prohlížeči povolen JavaScript.
Zákaznická podpora:608067463info@4bambini.cz

Dávej bacha! na cestách do školy

Konec prázdnin se blíží a žáci usednou zpět do školních lavic. Tento významný den s sebou přináší i některé nástrahy života, na které je nutno upozornit. Začátkem září se silnice ve městech opět zaplní dětmi, které budou cestovat do školek a škol. Nejenom ve městě, ale i na vesnici na ně číhá řada nástrah. 

Za bezpečnost dětí odpovídají hlavně rodiče. Jejich úkolem je informovat děti o úskalích pohybu ve městě, seznámit je s dopravními předpisy a především jít příkladem. Pokud při cestě do školky nebo školy budete přecházet na červenou, na kole jezdit bez helmy, v autě telefonovat, nemůžete od dítěte očekávat, že bude brát pravidla silničního provozu vážně.

Jak můžete dítě naučit samostatnosti, aby dokázalo chodit do školy samo bez doprovodu dospělých?

Než se dítě poprvé vydá na svoji samostatnou cestu do školy, je vhodné, aby s ním rodiče prošli cestu do školky či školy. Během ní upozorněte dítě na nebezpečná místa a natrénujte s nimi přecházení přes ulici. Pokud bude dítě cestovat hromadnou dopravou, vysvětlete mu zásady chování v dopravních prostředcích, jako např. držet se za jízdy. 

Naštěstí nemusíme trénovat jen venku, existují vzdělávací hry, které umožní vyzkoušet si reálné situace na „nečisto“ a zábavnou formou. Jednou z nich je hra Dávej bacha! aneb bezpečný start do života, která seznamuje děti s běžnými životními situacemi, které mohou být potenciálně nebezpečné. Kamarádi, Ondra a Eliška, vám poradí, co dělat, aby se vaše děti cítily na silnicích bezpečně.

Nespoléhej na zebru

Zebra není jenom pruhované zvířátko z Afriky. V silničním provozu se tak někdy říká přechodu pro chodce.  Je to podle bílých pruhů, kterými je na silnici vyznačen.

Vysvětlete dítěti, že značený přechod je bezpečnější místo na přejití silnice než místo neznačené, které si zrovna usmyslí. Popovídejte si s dětmi, jak mají přechod přecházet -  vždy zastavit, rozhlédnout nejdříve nalevo, poté napravo a pak ještě znovu vlevo; když nic nejede, může dítě svižně přejít.  

Ze statistik vyplývá, že přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod.Buďte opatrní a nespoléhejte na zebru, že se za vás rozhlédne!

Na kolo vždy s přilbou

Jízda na kole se nezapomíná. Ale rozhlédněte se kole sebe a zjistíte, že mnoho lidí zapomíná na přilbu. Podívejte se na slavný závod Tour de France. Přilbu mají všichni profesionální cyklisté.

Nepředpokládejte, že při cestě na kole do školky, školy či krátké víkendové projížďce se vám nemůže něco stát. Opak je pravdou. I při malé rychlosti dochází k pádům z kola! Stačí trochu nepozornosti a najedete třeba na kámen.

Přilba vám může zachránit život, spadnete-li na hlavu. Veďte své děti k nošení přilby od malička dokonce i při jízdě na odrážedle, koloběžce, bruslích a kole.

Ostatně, přilba není jen módní doplněk, ale je povinnou součástí výbavy cyklisty mladšího 18 let dle zákona 361/2000 Sb.!

Nezapomeň zapnout bezpečnostní pás

Použití bezpečnostních pásů v autě nařizuje zákon. Připoutání bezpečnostním pásem by pro nás měla být samozřejmost. Pokud ukážete dítěti, že i vy používáte pásy, bude k tomu přistupovat obdobně. Jedete-li třeba jen do obchodu, nasednete do auta a nepřipoutáte se, očekávejte, že dítě bude na vašich cestách vyžadovat výjimku.

Bezpečnostní pás používejte i na krátkou vzdálenost ve městě či vesnici. Nikdy nevíte, kdy vám někdo vjede do cesty nebo vozidlo před vámi prudce zabrzdí. Bezpečnostní pás ochrání vaše dítě před nárazem!

Učte proto děti zapínat bezpečnostní pásy hned po nastoupení do auta a zkontrolujte, zda si je samy správně zapnuly.

Dávej bacha, aby ses neztratil!

Najednou okolí nepoznáváte. Srdce vám buší, když zjistíte, že jste se ztratili. To se může stát každému a především malému dítěti, které se teprve seznamuje s městem. Má se učit, jak se v něm pohybovat a jezdit v provozu.

Natrénujte cestu s dítětem, ukažte mu orientační body, které mu mohou pomoci najít cestu domů. Mělo by mělo znát své jméno a adresu, praktický je také pásek s kontakty kolem zápěstí.

Vysvětlete dítěti, co by v takové situaci mělo dělat – neodcházet daleko z místa, kde se ztratilo, a už vůbec ne s cizí osobou. Poraďte mu, ať se pokusí najít třeba policejní stanici nebo nejbližší obchod, kam se může v nouzi obrátit.

Naučte děti hravou formou, jak dbát na svou bezpečnost.